Rozhovor pro army-store.net

https://www.army-store.net/rozhovory/michal-otipka-v-rozhovoru–krav-maga-je-jak-open-source/?fbclid=IwAR0Qr8N0EvBhzqGQSg2-XwEi_e1mCz6c8cIi5svRtGUNWSkdZ__G-cqYD9Q

Michal Otipka v rozhovoru: Krav maga je jak open source

Dnes jsme si k rozhovoru pozvali Michala Otipky, se kterých jsem se bavili o bojovém sportu Krav Maga.

 

Mohli byste se čtenářům představit?
Jmenuji se Michal Otipka a jsem ředitel a vedoucí instruktor české pobočky International krav maga federation.

kram-maga-boj

Jak jste se dostali ke cvičení Krav Maga? Dělali jste před tím jiné bojové sporty?
Judo, kickbox, thaibox, jiujitsu, street fight. Krav maga měla pověst toho nejlepšího a nejúčinnějšího systému, nikdo ji ale vlastně pořádně neznal. To nás lákalo a zajímalo, tak jsme se odhodlali k odvážnému kroku. Nejdříve jsem zavolal do Polska a pak do Izraele a domluvil se s přímo s tehdejším ředitelem. Měl jsem štěstí, že byl zrovna v Austrálii a nastupoval do letadla. Byl jsem neodbytný, on slušný a docházel mu čas a tak nakonec řekl :“Víte co? Zaplaťte, přijeďte a když to nepůjde tak prostě pojedete domu“ …

Co vás na KM uchvátilo?
Efektivita a komplexnost. Propracované a inovativní metody tréninku. Prostě to nejlepší, co jsem do té doby viděl.

kram-maga-boj2

 

Bojovali jste ze začátku s předsudky ve vašem okolí? Přece jenom se tvrdí, že KM je velmi agresivní?
Částečně jsem tomu dal za pravdu a zčásti to uvedu na pravou míru. Krav maga je brutální a agresivní, ovšem až poté a jen tehdy, pokud není po ruce jiné lepší řešení. Snažíme se konfliktu vyhnout a deeskalovat situaci. Když ale nejde jinak, jsme efektivní jak válečný stroj. Agresivita pomáhá překonat nevýhodu z překvapivého útoku a silnějšího útočníka.

kram-maga-boj3

 

O Krav Maze se říká, že je to fyzicky náročný sport. Jaké jsou předpoklady, k tomu abych mohl začít?
Naše kurzy jsou určeny pro všechny a máme kurzy i pro seniory a handicapované. Samozřejmě naše filozofie je, že silnější, rychlejší a pružnější člověk bude i lepším bojovníkem a bude žít kvalitnější život a součástí tréninku je krom mentální a technické i fyzická příprava. Resp fyzička jde nahoru už během tréninku a učení už jen proto ze se hýbete a učíte se techniky. Zvládne to úplně každý, ale je potřeba chápat, že úkolem trenéra je motivovat svěřence k růstu a lepším výkonům. Takže je to příjemná makačka.

Za jak dlouho se člověk naučí základy?
Už pár lekcí vám zásadně změní pohled na věc a dá nezbytné nástroje. Během půl roku se stanete nesnadným terčem a během roku už znáte a umíte základy. Samozřejmě záleží na tom, jak často a intenzivně trénujete a jaký máte pohybový talent.

Je KM vhodná i pro ženy či děti?
Neznám nic vhodnějšího. Všestranný komplexní pohyb spojený s mentální přípravou. Zasazení technik a komunikace do reálných situací. Vědí pak co mají dělat a jak to mají dělat. To je často v krizové situaci rozhodující.

Jak účinná je sebeobrana s Krav Magou?
Krav maga je jak open source. V každé situaci nabízí to nejefektivnější a nejjednodušší řešení. Kdyby existovalo lepší, tak by jsme si ho prostě přivlastnili:)

Použili jste někdy sebeobranu v reálném životě na ochranu sebe či okolí?
Ano, několikrát. Vyplatí se umět.

Pokud zrovna necvičím, doporučili byste mě nějaké obranné prostředky, které zvládne použít i začátečník?
Nejlepší je bez diskuze pepřový sprej. Je efektivní a když se spletete tak mate pořád šanci se omluvit bez trvalých následků pro poškozeného. Teleskopicky obušek je také účinný, ale ne každý se s ním chce tahat.
Nůž je skvělá zbraň z pohledu boje, pohled zákona a soudu již tak pozitivní není. A samozřejmě je dobré umět ovládat a vlastnit střelnou zbraň. Její použití pro sebeobranu je v našich podmínkách riskantnějši a diskutabilnějši.

Slyšel jsem, že KM není pouze o fyzické přípravě, ale i psychické, co se člověk naučí?
Schopnost zvládat, rozhodovat se a fungovat za podmínek zvýšeného stresu. Naučí se stres potlačit, fungovat v krizových situacích a osvojí si konkrétní postupy. Ať už policejní či civilní sebeobrana je hodně o komunikaci. Výcvik nemůže být postaven jen na tupé síle a agresi. Je potřeba umět situaci řešit komplexně s využitím všech možností.

kram-maga-boj4

 

Ve spojitosti s KM se mluví o taktice obezřetnosti, mohli byste to rozvést?
Připraveným štěstí přeje. Když to hodně zjednoduším, tak je to o tom být neustále bděly a mít přehled o situaci. Vnímat své okolí. Ne žít v paranoie ale zdravě v realitě. Koukat se kolem sebe a vidět věci. Vědět co se může stát a podle toho se vědomě rozhodovat. Je to stejné, jako když hrajete fotbal a potřebujete mít povědomí o tom, kde je míč a spolu / protihráči. Nebo jako když máte 2 malé děti a jdete s nimi po rušné ulici.

Na konec rozhovoru, mohli byste čtenáře nalákat, aby se přihlásili na kurz?
Pohyb, fyzička, vědomé učení. Kvalitní trenér a parta skvělých lidí se společným zájmem. Naučí se bránit, rozhýbou a protáhnou se, zlepší se fyzička, motorika, koordinace a často i sexuální funkce:). Síla jde nahoru, sebevědomí také. Člověk zpevní, zhubne a cítí se lépe. Díky endorfinům a tomu, že se v něčem zlepšuje, má pak stabilně lepší náladu a vyšší kvalitu života. Během těch let jsme zjistili, že fungujeme jako obří seznamka. Spousta studentů u nás najde celoživotní přátelé či dokonce partnery.